Connect with us

Europe

Исследования TWR: украинский политический кризис, Запад против Востока (результаты опроса) #євромайдан

Published

on

Перевод: Пономарева Ксения, Ходёнкова Кира, Шабрина Анна

Ksenia Ponomareva

Kira Khodyonkova   Anna Shabrina

UK flag

Read in English

Прошло уже почти два месяца с тех пор как люди на Украине вышли на улицы со своими протестами против правительства. Протест, который проходил во многих городах, это протест в ответ на приостановку украинским правительством подписания соглашения об ассоциации между Украиной и Евросоюзом в пользу улучшению торговли и взаимоотношений с Россией. После этого правительство оставило попытки успокоить разгоряченную толпу. Ситуация стала ухудшаться, когда украинское правительство назвало эти действия противозаконными. Протест, который постепенно стихал, обернулся ожесточенными драками полиции с протестующими и нападением на правительственные организации.

Политический кризис в Украине оставался в эпицентре внимания иностранных средств массовой информации. На западе средства массовой информации выступали в поддержку ЕС и протестов, тогда как российские средства массовой информации поддержали решения Украины, критикуя различного рода протесты. Существовало убеждение, что одна половина страны склонялась к России, а другая к Европе. Это разделение стало заметным, когда были организованы проправительственные объединения в восточной части страны, например в Донецке. Хотя автономная республика Крым, входит в состав Украины, люди считают себя русскими и имеют российские паспорта. Крым, наряду с восточной Украиной выступил в поддержку правительства.

В период, когда средства массовой информации выступали следствием разделенного общественного мнения, очень важно понимать, что на самом деле случилось в Украине. По этой причине, мы опросили жителей Украины, спросив их о недавних протестах и, как мы и ожидали, мы получили очень разнообразные ответы.

Анкетирование состояло из списка вопросов, которые задавались на веб-сайте и с помощью средств массовой информации людям разных возрастных групп, разного пола и из разных регионов Украины.

Мы попросили людей сделать выбор между ЕС и Россией, и что же они выбрали? 60% Украинцев сделало выбор в пользу ЕС, 33.33%  выступили в поддержку России или таможенного союза и 6.66% ответили, что они хотят свободную страну, не выступили ни за Россию, ни за ЕС.

Ru-Ukraine with EU or Russia

После этого мы опросили тех же людей с тем, чтобы узнать, думают ли они, что Украину и ЕС ждет хорошее будущее. 33.33% ответили – нет, тогда как 53.33% ответили ответом – да и 13.33% дали неопределенный ответ. Когда результаты были сопоставлены, это статистика дала понимание сущности проблемы. Если значительное число людей, желающих, чтобы Украина перешла на сторону ЕС, пришли в замешательство и были неуверенны в том, будет ли это благоприятно для Украины, то те, кто хочет, чтобы Украина была на стороне России, будут всегда отрицать возможность достойного будущего Украины с ЕС.

Ru-Ukraine's future with EU

Сам Европейский союз переживает финансовый кризис и новые государства-члены , особенно страны Восточной Европы несколько раз обвинили Европейский Союз в дискриминации ( взять к примеру Болгарию и Румынию , которые остаются вне Шенгенской зоны ). Есть такие страны, как Великобритания , которые хотят выйти из Евросоюза и есть такие страны, как Исландия , Швейцария и Норвегия , которые не хотят присоединиться к Европейскому Союзу. Гренландия вышла из Европейского Союза по собственному желанию. На данном этапе, найдёт ли для себя Украина достойное положение при условии, что она всецело вступит в Европейский союз? Или же присоединение Украины в ЕС это просто план , чтобы ввести в заблуждение Россию? Мы задали тот же вопрос опрошенным нами людям и получили неоднозначный ответ : 40% людей сказали да, Украина может стать жертвой дискриминации, а 40 % людей сказали нет.

Ru-Ukraine discrimination in EU
На данный момент Украину всколыхнул политический кризис , где протестующим уже удалось отправить премьер-министра страны в отставку. Проходят столкновения между управляющими властями . Протестующие хотят быть услышанными и выходят на демонстрации , потому что они имеют полное право сделать это. Однако правительство считает, что они избираются большинством , которое и является большинством народа Украины , поэтому они имеют полное право управлять страной и не хотят сдаваться.

Как мы анализировали результаты опроса , мы смогли отчётливо увидеть разделение восток-запад среди украинского населения , где Восток поддерживает правительство, а запад – против него.

Ru-Ukraine Map

Украинский политический кризис

Трудно с точностью определить, какая всё же сторона имеет больше сторонников . При любом демократическом режиме люди имеют право избирать своих лидеров , и если они не удовлетворены работой правительства, то в этом случае они имеют право отправить правительство в отставку. Однако если количество людей, которые избрали правительство больше , чем число протестующих, то означает ли это то, что сама демократия побуждает к роспуску правительство? В любой демократии , партия, которая имеет самую большую группу поддержки должна быть лидирующей … не так ли? Учитывая раскол мнений между Востоком и Западом , разделяющих страну на два фронта , ситуация выглядит так, как будто у одной стороны преобладает большинство . Я задал этот же вопрос к моему Украины другу, который приехал с визитом в Индию, и он сказал, что многие западные украинцы бойкотировали выборы и не отдали свои голоса , таким образом президент Виктор Янукович пришёл к власти благодаря западным украинцам . Итак, все может быть не так просто как кажется, в конце концов .

Это выглядит ужасно, но это реальность – ЕС и Таможенный Союз пытаются добиться расположения Украины, заставив украинцев восстать друг против друга. Сейчас вопрос состоит не в том, выберет ли Украина ЕС или таможенный союз, а в том, что позволит ли Украина Януковичу руководить страной или нет. Он работает в одно из самых напряженных времен для Украины. После подачи в отставку премьер-министра Азарова, власть президента ослабела. Однако, согласно конституции 2004 года, большая часть власти остается в руках президента. И к тому же правительство может функционировать без премьер-министра в течение следующих двух месяцев после отставки.

Напомним, беспорядки на Украине начались после отказа украинских властей от подписания договора об ассоциации с ЕС. Договор об ассоциации с ЕС отличается от полноценного членства ЕС. Соглашение способствует взаимодействию между ЕС и подписавшимися областями, которое включает политические, торговые, социальные, культурные связи и вопросы безопасности. Этот договор не гарантирует людям получение более хорошей работы, условий жизни, доступ к шенгенской зоне и других благ западноевропейской жизни. Однако, это может помочь в дальнейшем Украине объединится с Европой, требуя одобрения парламента и организацию всенародного опроса.

Существуют критерии предоставления членства,  среди них есть те, которые Украина не выполнила на сегодняшний день:

  1. стабильную власть, гарантирующую демократию, правовые нормы, защиту прав человека, уважение и защиту национальных меньшинств;
  2.  эффективную рыночную экономику и возможность справляться с конкуренцией и изменчивой рыночной ситуацией в Европе.

С другой стороны, Россия заверила, что это не будет приниматься во внимания, если к власти придет новое правительство. Путин повторил, что политический кризис на Украине должен быть решен без иностранного вмешательства. Также он добавил, что международное сообщество, которое призывает президента Украины Виктора Януковича применять культурные методы борьбы с кризисом, должно убедить оппозицию сделать тоже самое.


Visit TWR Research for more information.

Use your ← → (arrow) keys to browse

Sanskar Shrivastava is the founder of international students' journal, The World Reporter. Passionate about dynamic occurrence in geopolitics, Sanskar has been studying and analyzing geopolitcal events from early life. At present, Sanskar is a student at the Russian Centre of Science and Culture and will be moving to Duke University.

Continue Reading
Comments

Environment

All Steam Ahead as Europe Goes Green

Published

on

Red, amber, green: and Europe is off on its big green venture. Yep, it’s true, Europe is finally on the right track in regards to future-proofing against climate change. To see just how it is doing this and what it is doing in regards to this, make sure to read on.

The abolition of fossil fuels by 2050

Some of Europe’s biggest countries are seeking to go fossil fuel free by 2050, and it’s brilliant. Denmark, a country widely regarded as being a leader in the struggle for a green future, is one such country seeking to do this. Yes, it might be ambitious. And yes, Danish officials openly admit that it is an ambitious venture. But, this old Nordic country is going full steam ahead with its ‘Energy Strategy 2050’ enterprise anyway in the hopes that within 32 years the whole country will be completely dependant on things that do not hurt our world. In fact, Denmark is even seeking to go one step further and go completely cashless. Well done, Denmark!

Cities are building green infrastructures

It appears that many European cities have seen the light in regards to what they need to do to save our planet and are now building green infrastructures to hold themselves up in the future. Yep, many cities around this famous old continent are changing the habit of a lifetime and going against a grain that has been in place for thousands upon thousands of years by swapping out their old, harmful infrastructures and ushering in new, safer ones to replace them. Bratislava, Slovakia is one such example: it has had a complete overhaul of its transport system and only runs low-emission buses, tree planting has become a serious occupation, roofs around the city have been made green and rainwater retention facilities have popped up everywhere. Yep, the Slovakian capital really has built a green infrastructure, despite a tight budget, and many other European cities are following suit.

Many big cities are clambering for green funding

Speaking of tight budgets, there seemingly is one across the whole of Europe when it comes to going green because many cities within the continent are having to clamber for funding in regards to it. But, thankfully, having to do all of this isn’t stopping these cities from doing so and going as green as they can. Yep, cities across the European continent are using a combination of EEA grants, municipal funding, crowdfunding and green bonds in order to go green: Copenhagen has done so and used its funding to upgrade is floodwater management and lighting systems to make them more eco-friendly, Paris has done so and used its funding to plant in excess of 20,000 trees and Essen, Germany has done so and used its funding to be named European Green Capital for 2017.

So, as you can see, the historic old continent of Europe is more than willing to embrace the future and, more specifically, the future needs of our planet. Let’s just hope that the rest of the world and its leaders *cough* Trump *cough* follow suit before it’s all too late.

Use your ← → (arrow) keys to browse

Continue Reading

Europe

Unforgettable trip in Malaga, Spain

Published

on

Malaga Spain

flickr/benidormone

If you are wondering what is the best option to spend your next holidays the answer you are looking for is Marbella. The Spanish Costa del Sol, with its 320 sunny days and an average temperature of 19 degrees throughout the whole year, has everything you could ever need to have the most spectacular holidays.

Marbella is a destiny that has much to offer, it’s where sun, beach, party and luxury meet to give you the best experiences. If you want your Marbella holidays to be unforgettable you can’t miss these activities.

Sun, Sea and Beach Parties in Malaga

Yacht charter in Malaga:  If you are in Costa del Sol you can’t miss the experience of renting a boat to enjoy the bay, from motorboats to luxury yachts. The sea is the perfect way to spend the day. There are many options to choose from and packs to meet your needs.

Party is a synonym of Marbella but there is nothing like a Costa del Sol boat party to enjoy with your friends and have the time of your life.

Beach day: No matter what time of the year you visit Marbella you can always count on a beach day. One of the most attractive features of Costa del Sol is its amazing beaches, awarded with the blue flag, which represent the gold standard for hygiene and public facilities, you can have a great day in one of its many beaches weather is having a drink at one of the typical chiringuitos or practicing different water sports like paddle surf, windsurf or diving in the Mediterranean the beaches in Costa del Sol are always a great option.

Party in Puerto Banus: from the famous Nikki Beach club to the many nightclubs in Marbella, there is no excuse not to party. And if you want to have a different experience you can always spice things up with a special guest, in Marbella, cheeky butler parties are always a fun way to spend the night or to celebrate a bachelorette party. It’s a different experience and you don’t have to worry about anything except enjoying yourself.

Cultural Options in Malaga

Enjoy the historic centre: If you are looking for a more relaxing way to spend your time, Marbella’s old town is an excellent option for you. Get lost in the city and discover all the magical places this typical Andalusian town has to offer.

From Dalí’s art display to its many restaurants there are many ways you can make the most of your time in Costa del Sol. Visit Marbella’s many beautiful squares, and its Alameda park or even take a quick field trip to Torremolinos. Whatever you choose Costa del Sol will never let you down.

Sports in Malaga

Practice your swing: Costa del Sol, also known as Costa del Golf has more than 70 golf courses almost all of them located next to the ocean which adds a beautiful scenery while you practice that swing.

These and many more are the activities are waiting for you to discover, so don’t wait any longer and visit Costa del Sol

Use your ← → (arrow) keys to browse

Continue Reading

Europe

UK Attempts To Bypass European Commission On Brexit Blocked By Brussels

Published

on

Brexit European Union

Via geographos

As the UK and EU draw deeper and deeper into uncharted waters, Brexit negotiations are becoming increasingly erratic. As negotiators from both states met this week to discuss items such as the Northern Ireland Border, the rights of EU citizens currently residing in the UK and the notorious ‘divorce bill’, there have been numerous reports of frustration within the British camp.

Frustration

Recently it was revealed that Prime Minister Theresa May, believing talks to be at an impasse, intended to go over the heads of the EU’s Brexit negotiators and appeal directly to world leaders such as Angela Merkel and Emmanuel Macron. When questioned about this, however, Brussels officials close to the negotiations intimated that Mrs May would not be able to circumvent the negotiations process.

The officials pointed out that both French and German leaders had agreed prior to the talks that negotiations would come “as a single package” where “individual items cannot be settled separately” and that no member state would abstain from negotiations in favour of individual agreements.

One year on…

It has been over a year now since the UK referendum in which the country voted (at a rate of 52% to 48%) to leave the European Union in an unprecedented political and economic chain of events, the repercussions of which will take years to fully realise but which the world glibly knows as Brexit. It’s a small name for such a political leviathan. Many of the world’s leading bankers and economists still aren’t sure what to make of. Recently CEO Lloyds Bank Antonio Horta-Osorio (who has been lauded for restoring the bank’s profits to pre-financial crisis levels) expressed doubt and uncertainty over the long term economic effects of Brexit. It’s somewhat telling that former Prime Minister David Cameron resigned shortly after the vote, claiming that his involvement in the ‘Remain’ campaign put him at odds with the will of the people but it’s possible that he had the prescience to realise that he had no hope of taming this wily and unpredictable beast. One year on, the beast only seems to have become further enraged by the negotiating process.

Difficult negotiations

Theresa May has gone into Brexit negotiations with some questionably aggressive negotiating tactics. The first round of talks were mired by her strangely audacious assertion that “no deal is better than a bad deal”. The frustration has clearly been felt on both sides with chief negotiator Michel Barnier urging Mrs May to begin negotiating “seriously”. The French government also demonstrated an unwillingness to circumvent negotiations earlier this week, stating that it “fully supports, on the substance as well as on the method, Michel Barnier’s negotiating mandate” and asserting that claims that Mrs May can somehow bypass the procedure “are founded on absolutely nothing and do not reflect reality”. Brexit Minister David Davis, however, retains an optimistic tone, stating;

“Our goal remains the same: we want to agree a deal that works in the best interests for both the European Union and the United Kingdom and people and businesses right across Europe. We’re ready to roll up our sleeves and get back to work once more…”.

Use your ← → (arrow) keys to browse

Continue Reading

Trending